75 jaar bevrijding, Monument voor de Las Vegas Avenger

DONIAGA -  Met het weghalen van een doek hebben Akke Nijholt – Postma  en burgemeester Fred Veenstra de plaquette onthuld ter nagedachtenis van de vier omgekomen Amerikaanse piloten. Hun vliegtuig stortte, na een actie in Bremen, op 26 november 1943 in het weiland op de grens van Doniaga en Sint Nicolaasga.

Plaatselijk Belang Sint Nyk had Akke Nijholt – Postma gevraagd voor de onthulling van de plaquette. Zij was als 13-jarige getuige van het neerstorten en heeft het van nabij meegemaakt. Speciale gasten waren Kolonel-Vlieger Doorten  en Adjudant Francis van de vliegbasis Leeuwarden. Zij legden een bloemstuk bij het monument namens de Koninklijke Luchtmacht. Defensie was verder vertegenwoordigd door Kolonel Fulco Stallmann uit Sint Nicolaasga. Een in Nederland woonachtige vriendin van de dochter van een omgekomen piloot bracht, namens de Amerikaanse families, een bloemetje.

Om drie uur kwamen vier F-16 vliegtuigen onder belangstelling van vele toeschouwers over het monument. Ook hierbij een aantal Sint Nyksters die als kind bij een kijkje namen bij het neergestorte vliegtuig. In het dorp stonden ook veel Sint Nyksters dit eerbetoon van de Luchtmacht te bekijken. Voor velen was het een “kippenvel”-momentje.

Voor plaatselijk belang was de onthulling het einde van een lange voorbereiding. Zichtbaar zag je de tevredenheid van Carolien de Lange en Roel van Nijen die samen met Peter van Barneveld en Harry Nota in de commissie zaten voor de uitvoering. Aanvankelijk zou de onthulling plaatsvinden in het bijzijn van familie van de omgekomen Amerikanen. Door de coronapandemie moest dit helaas worden afgeblazen. In goed overleg is toen de datum van 26 november gekozen, de dag dat in 1943 het toestel in het weiland langs de trambaan neerstortte.

Van de geschiedenis van vliegtuig is een boekje gemaakt met de verhalen rond het neerstorten en het vluchten van de overige bemanningsleden. Ook wordt de hulp door families uit de buurt beschreven. De zes andere bemanningsleden zijn uiteindelijk door de Duitsers opgepakt, maar hebben de oorlog gelukkig overleefd. De boekjes zijn bedoeld voor de hoogste groepen van de twee Sint Nykster basisscholen.

bron: www.desintnykster.nl